Η Λάρνακα είναι μια πόλη που κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα και αποτελεί σήμερα το κύριο σημείο εισόδου στην Κύπρο αφού εφάπτεται σχεδόν του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας. Η Λάρνακα είναι γνωστή για σημαντικά αξιοθέατα όπως η υπέροχη εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και τους ωραίους περιπάτους που μπορεί κανείς να χαρεί στις όμορφες Φοινικούδες. Ένα από τα πρώτα αξιοθέατα που συναντά ο επισκέπτης στο νησί είναι η μαγευτική αλυκή, η οποία τους χειμερινούς μήνες προσφέρει καταφύγιο σε αποικίες από κομψά φλαμίνγκο και άλλα αποδημητικά πουλιά. Πλάι στην αλυκή, σε ένα γαλήνιο περιβάλλον περιστοιχισμένο με οινικόδεντρα, είναι ο Τεκές Χαλά Σουλτάν, αφιερωμένος στη μνήμη της θείας του Προφήτη Μωάμεθ. Στα δυτικά είναι το χωριό Κίτι και η εκκλησία Αγγελόκτιστη με τα περίφημα ψηφιδωτά της.
Η Λάρνακα βρίσκεται στην νότια ακτή της Κύπρος, περίπου 40 χλμ. δυτικά των θέρετρων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, 45 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Λευκωσίας, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σημαντικά μεγαλύτερης πόλης της Λεμεσού, 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου, 105 χιλιόμετρα ανατολικά των Πλατρών και 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πόλης και του θερέτρου Λατσί. Η παραλία Μακένζυ, δίπλα και ανατολικά από το αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι σήμερα η πιο «καυτή» παραλία της Λάρνακας. Άλλες γνωστές παραλίες της Λάρνακας είναι η παραλία των Φοινικούδων, ακριβώς στο κέντρο της ακτής Λάρνακας, δίπλα και στα δυτικά της μαρίνας, και οι παραλίες στην Βορόκληνη και στην Πύλα στα ανατολικά. Στα δυτικά, η ακτογραμμή του Μαζωτού και η παραλία της Αλαμινούς σταδιακά πλησιάζει (είναι όμως ακόμη αρκετά πίσω) όσον αφορά την οικοδομική ανάπτυξη, τις ακτές στα Περβόλια και στο Μενεού. Οι παραλίες στη Λάρνακα κατά κανόνα έχουν σκουρόχρωμη άμμο και / ή βότσαλο στην επιφάνειά τους, και οι πιο αναπτυγμένες παραλίες στην Πύλα και στην Βορόκληνη διαθέτουν πολλούς κυματοθραύστες. Έχουν επίσης κατασκευαστεί (ή είναι στα σκαριά) κυματοθραύστες στην παραλία της Αλαμινούς, στα Περβόλια και στην ακτή του Μαζωτού.Η Λάρνακα, κτισμένη στη θέση του αρχαίου Kιτίου, είναι διάδοχος μιας από τις πόλεις – βασίλεια της αρχαιότητας και έδρας του Xριστιανισμού από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, του Kιτίου. Tο Kίτιο είναι η γενέτειρα του Στωικού φιλόσοφου Zήνωνα και δεύτερη πατρίδα του φίλου του Xριστού, του Aγίου Λαζάρου. H εκκλησία που φέρει το όνομά του είναι κτισμένη ακριβώς εκεί όπου βρέθηκε ο τάφος του Aγίου. Oι Aχαιοί αποίκησαν την πόλη το 13ο αιώνα π.X. και οι Φοίνικες ίδρυσαν εδώ ένα ισχυρό βασίλειο τον 9ο αιώνα π.X. Kατά το 18ο αιώνα είχε γίνει εμπορικό κέντρο της Kύπρου, όπου είχαν τις έδρες τους όλα τα ευρωπαϊκά προξενεία.
H νεότερη πόλη της Λάρνακας με πληθυσμό 72.000 (στο τέλος του 2001) κατοίκους, έχει ένα δικό της μοναδικό χαρακτήρα. H παραλία της με τη σειρά των πανύψηλων φοινικόδεντρών της, φέρνει στο νου μνήμες από παλιές προκυμαίες. Σε μικρή απόσταση η Mαρίνα της Λάρνακας φιλοξενεί ιστιοπλόους και ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. H Λάρνακα φιλοξενεί το Διεθνές Aεροδρόμιο, έτσι προσφέρει στον ταξιδιώτη την πρωταρχική γεύση του νησιού. Kατά τους χειμερινούς μήνες χιλιάδες αποδημητικά πουλιά κάνουν τον ετήσιο σταθμό τους στην Aλυκή της Λάρνακας προσφέροντας ένα πανέμορφο θέαμα.
Η Λάρνακα είναι η γενέτειρα του φιλοσόφου Ζήνωνα του Κιτιέου, του ιδρυτή της στωικής φιλοσοφικής σχολής. Η Λάρνακα αποτέλεσε επίσης καταφύγιο για το Λάζαρο, ένα από τους φίλους του Χριστού. Κοντά στην (μεγαλύτερη) αλυκή, η οποίο θυμίσει αραβική όαση (εκτός από το καλοκαίρι, όταν είναι ξηρή) μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το γραφικό και σημαντικό τέμενος της Χαλά Σουλτάν. Στο χωριό Κίτι, λίγα χιλιόμετρα προς τα δυτικά υπάρχει μια αρχαία εκκλησία (της Παναγίας της Αγγελόκτιστης) και τεράστιοι αιωνόβιοι τρέμιθθοι στην αυλή της. Η ορεινή περιοχή της Λάρνακας προσφέρει ευκαιρείες για αξιόλογες εκδρομές κατά τις διακοπές σας στη Λάρνακα. Μερικά από τα γραφικά χωριά της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το καλά διατηρημένο χωριό Τόχνη, το χωριό Κάτω Δρυς με εξαιρετική αρχιτεκτονική των αρχών του 20ου αιώνα και τα Λεύκαρα, την πατρίδα των διάσημων λευκαρίτικων κεντημάτων , που έχουν ανακηρυχθεί παγκόσμια κληρονιμιά της Ουνέσκο. Το κοντινό φράγμα των Λευκάρων προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για εξερεύνηση. νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτία, που αποτελεί ένα από τους χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο αξίζει επίσης να τον επισκεφθείτε.
Η Λάρνακα διαθέτει λίγα, σχετικά σύγχρονα ή ανακαινισμένα ξενοδοχεία. Τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία της Λάρνακας βρίσκονται στην παραλία της Πύλα καιστην παραλία της Βορόκληνης.
Τα φυσικά αξιοθέτα της Λάρνακας στη βάση δεδομένων μας περιλαμβάνουν 9 παραλίες, 1 μονοπάτι, 5 υγροβιότοπους, και 2 αιωνόβια (μεμονωμένα ή ομάδες από) δέντρα.
Το τέμενος Χαλά Σουλτάν, χτίστηκε προς τιμήν της θείας του Προφήτη Μωάμεθ, που πέθανε πέφτοντας από το άλογο της και είναι ένα σημαντικό μνημείο προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους. Ο μιναρές του υψώνεται ανάμεσα από πανύψηλες φοινικιές και κυπαρίσσια, λαμπυρίζοντας σαν τον αντικατοπτρισμό μιας όασης στην άκρη της αλυκής, αγαπημένο μέρος διαμονής για το χειμώνα, των φλαμίνγκο και άλλων αποδημητικών πουλιών.
Η Λάρνακα ήταν το δεύτερο σπίτι του Αγίου Λαζάρου, που έζησε εδώ μετά την ανάσταση του και αργότερα έγινε και επίσκοπος. Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι του 10ου αιώνα χτίστηκε πάνω από τον τάφο του αγίου και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής στην Κύπρο.
Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο με τις φοινικιές, γνωστό και σαν «Φοινικούδες» και καθίστε σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια και αφεθείτε να χαζεύετε τους ανθρώπους να περπατούν. Η μαρίνα που βρίσκεται εκεί κοντά είναι αγαπημένο στέκι της φιλικής κοινότητας των ντόπιων ιδιοκτητών γιοτ αλλά και άλλων από όλα τα μέρη του κόσμου.
Aξιοθέατα: H προτομή του Kίμωνα, Eπαρχιακό Aρχαιολογικό Mουσείο, Mουσείο Πιερίδη, Mεσαιωνικό Mουσείο – Φρούριο Λάρνακας, Eκκλησία Aγίου Λαζάρου, Kίτιο, Kαμάρες – Yδραγωγείο, Tεκές Xαλά Σουλτάν κ.ά.
H επαρχία Λάρνακας είναι πλούσια σε αξιοθέατα: Eκκλησία Παναγίας Aγγελόκτιστης, Mονή Σταυροβουνίου, Xοιροκοιτία, Kαλαβασός – Tέντα, Λεύκαρα, Mονή Aγίου Mηνά.